Боси обувки

Боси обувки Зизу

След дълго чудене на какви летни обувки за сина ми да се спра, избрах Зизу. Българска марка, която е ветеран в производството на обувки, ситуирана в Благоевград. Произвеждат предимно детски такива, но от скоро имат и мъжка, и дамска линия. Обувчиците се правят на ръка от висококачествени материали. Използват се:

  • естествени кожи обработени без формалдехид, азо-багрила, хром VI, никел и други метали и съставки, които са забранени от Европейски съюз, защото в определени количества са токсични;
  • естествена растително дъбена кожа – при нейната обработка се използват растения, без химикали, което я прави подходяща за малки деца и хора с алергии, както и всеки, който държи на използването на материали, изработени без химикали, максимално щадящи и естествени за здравето;

След бърз поглед в сайта на Зизу се спрях на модела „Гоби“. Беше най – близко до това, което търсих. Понеже никога не бях купувала минималистични обувчици на малкия, сметнах за най – добре да се обадя по телефона преди да поръчам и да уточня размера. Дамата, с която разговарях беше безкрайно любезна и ми отдаде цялото си внимание, отговаряйки на всичките ми въпроси. В крайна сметка, поръчах номер 21 за краче 13 см дълго и с обиколка на пръстите пак 13см. Дължината на обувката е 14.6 см от външната страна и 13.7 отвътре.

Обувките пристигнаха на следващия ден опаковани в еко торбичка и без кутия! Точно по мой вкус. Цветовете са дори по – ярки от тези в сайта, кожата е изключително мека, което не очаквах, подметката е изработена от Vibram Wave с дебелнина 5мм., около крачето се регулират чрез велкро лепенка и са изключително лекички. Мекотата и еластичността им осигуряват на стъпалата максимална възможност да усещат върху какво стъпват, за стимулиране на рецепторите на детското краче и правилното му и здравословно развитие. В същото време подметката играе ролята на естествен амортисьор, като обгръща неравностите и предпазва крачетата от нараняване. Сандалките са подходящи както за прохождащи, така и за вече проходили деца.

Мина вече седмица, през която детето ми ходи само с тези сандалки и виждам как препъването, което беше много типично за него, започна да изчезва. Имайте предвид, че на крачето му трябва време да свикне с минималистичкните обувки. Винаги съм се старала да купувам обувчици с тънка подметка, въпреки това през първите дни ми се оплакваше, че го болят ходилата и искаше да го нося често, но малко по малко крачето му започна да свиква и носенето оредя.

Няма да изпадам в подробности за босото ходене и защо е полезно. Всеки, който се интересува, може да погледне чудесно написаната статия в сайта на Зизу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *