Родителство

Няма да оставя баба му да го гледа

Все по – често срещам майки, които не искат да оставят децата си на баба да ги гледа. С какво баба е заслужила да не и поверят детето и откъде идва това нежелание на младите родители да оставят децата си на бабите? Ето и някои от основните причини, на които съм попадала и които аз самата намирам за определящи.

1. Когато баба се меси без да е попитала

Нека признаем, че всички сме попадали в ситуацията, в която майката или свекървата решават, че трябва „еди си какво“ без да са ни попитали. Започвайки от най – елементарното и стигайки до сериозни забележки по повод отглеждането на собствените ни деца. „Сложи му шапка, че пече.“, „Студено му е на краката. Обуй го.“, „С тия твоите захранвания ще удавиш детето! То не може да яде само.“, „Не го кърми през нощта.“ или пък директно му слага шапка или терлици посред лято и се получават едни такива неприятни ситуации, които създават впечатлението у нас, майките, че вие бабите ни мислите за некадърни. Повярвайте ми, никоя от нас, майките, няма да „повреди“ детето си (поне не нарочно). Още по крайни ставате, когато решите, че имаме нужда от помощ в грижите за новороденото. То не беше взимане на отпуски, болнични, готвене и пращане на ядене и куп други безумия и то дори без да попитате. Ама, моля ви, та ние не сме с две леви! Щом една майка не ви е помолила за помощ, тя най – вероятно няма нужда от такава. Знаете приказката за непоисканото добро нали? И повярвайте ми това, че сте изгледали две, три, пет или сто деца не ви прави по – добри от нас! Всяко дете е различно и изискава различен подход. Пък изобщо да не споменавам едновремешните захранвания от третия месец… Вашето време да гледате деца е минало и работата ви е свършена! От тук насетне поемаме ние.

2. Когато баба реши, че не гледаш детето добре

Изключително неприятно е някой да те гледа в ръцете, когато правиш нещо и все да ти намира кусур, било то как готвиш, чистиш или храниш детето. Особено обидно е, когато дори не ти се дава шанс да свършиш каквото и да било. Това е едно типично поведение на свекървите. Разбира се, има жени, които ги устройва да не пипват нищо у дома, но се съмнявам да има такива, които ще приемат подобна критика относно начина, по който гледат децата си. Сега си представи как баба е дошла на гости, а ти трябва да нахраниш детето. Баба грабва лъжицата и започва да намила как ти не се справяш, как не се прави така, как ти си виновна, че детето върви по – дребно и куп други гупотии. Или пък как грешно го държиш докато го къпеш..  А колко още примери има…

3. Когато баба коментира зад гърба ти

И един ден както си стоиш, чуваш как майка ти те коментира по телефона със сестра ти и коментарите не са от най – хвалебствените. Един много неприятен момент. На теб нищо не казва. Всичко е ок. Просто вдига телефона и започва да бълва къде верни, къде неверни неща относно начина, по който гледаш любимото внуче. А пред теб камък! Та нали не ти е приятно да ти се бъркат и тя си мълчи жената. Мили баби, винаги можете да споделите кое намирате за неправилно и къде в подхода си бъркаме ние младите. Въпросът е да поднесете мнението си внимателно и със загриженост, не с укор и критицизъм. Повярвайте ми, ние се чувстваме достатъчно несигурни, опипвайки почвата около себе си. Бъдете ни опора и ни подкрепяйте повече, тогава със сигурност мнението ви би било, ако не прието, то поне чуто и осмислено. Но грозни думи по наш адрес могат да бъдат само във ваш минус.

4. Когато баба не уважава решенията ти

И един слънчев (или по – скоро облачен) ден ти се налага все пак да оставиш щерката на баба. Оставяйки я за 4 часа, обясняваш на дълго и на широко на баба кое пюре да и даде за обяд и колко банан и се полага за десерт, в колко часа да я сложи да спи и какво да и облече като се събуди. Набързо свършваш каквото имаш за вършене и търчиш наобратно. И .. какво да видиш. Щерката доволно тъпче вече втори банан, а пюрето непокътнато. А в 14:30 не трябваше ли да спи?! И пак набързо отмъкваш любимата внучка на баба. Е, поне не се е наложило баба да я преоблича, че знае ли се… Моля ви, мили баби, чуйте какво ви заръчват, когато оставят детето на вас. Не печелите нищо, действайки на своя глава. Повечето деца имат определен режим, от който ако се отклоните прекалено, стават раздразнителни и кисели. Ако мама е казала детето да легне в 14:00, сложете го в 14:00. Не е никак сложно. Най – много следващия път да го гледа комшийката, а не вие.

В заключение

Скъпи наши родители, редно е да разберете, че ние живеем в друго време, в което информацията е зад всеки ъгъл. За всяка една тема има страшно много за четене, стига да ти се чете. Ако аз съм решила, че ще захраня детето по дадена схема или че ще го нося в слинг, никоя баба на света не може да ме убеди, че не е правилно. Спрете да налагате остарелите си разбирания за захранване в третия месец, отбиване на шест месеца и какво ли още не. Всяка от нас, младите майки, дава всичко от себе си за да расте детето и живо и здраво, щастливо и усмихнато. Това, че сте изгледали „амнайсе“ деца не значи, че сте по – знаещи и компетентни. За съжаление доста деца оцеляват въпреки нещо си и вашите не правят изключение. Аз съм оцеляла, въпреки че не съм кърмена и въпреки че съм яла бисквити „Закуска“ от бебе, но… Ние се стараем да предоставим на наследниците си оптимална среда за живот и развитие. Нямаме нужда от грозните ви коментари, изблици и съвети, а от разбирането и подкрепата ви. Щом ние, майките, сме решили, че дадено нещо е правилно за НАШИТЕ деца, то вие можете единствено да се съгласите. И не, на 26 градуса няма да му сложа шапка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *