Родителство

С бебе на палатка

Възрастните често казват, че след децата животът ти свършва. Е, аз пък винаги съм смятала, че по – голяма глупост от това няма! Напротив! Вече мога да кажа и от личен опит, че животът ти става много по – цветен и разнообразен.

Нашият живот не просто не е свършил, но продължава с пълна сила да бъде пъстър и интересен и доказателство за това е този пост.

С мъжа ми винаги сме били запалени по планини и палатки. Обичаме природата и честичко презареждаме батериите на открито. Първите 6 месеца след появата на сина ни бяхме преустановили планинските обиколки, понеже беше все още студено. Но след като навърши 7 месеца през април, отново хукнахме. Първо 1 хижа за проба, после 2 хижи и малко по малко се върнахме към нашия си живот.

И ето, че дойде лятото, а с него и времето за палатки и море. „Ами сега? Как така на палатка с бебе на 8 месеца?“ „Изберете си някой All Inclusive, че вече няма да ходите по палатки!“. Това бяха най – честите фрази, които чувах най – вече от семейството и близките. Е, да, но на мен никога не са ми харесвали хотелите. Много пари за едното спане… И решихме, че отиваме на палатка с бебе!

Мястото беше решено, времето проверено, дните избрани и палатката приготвена. Оставаше само да направя списък с багажа! Списъкът е най – важната задача. Ако и вие сте ентусиасти и търсите съвет, то това би бил първият и най – важен, който бих ви дала. Аз написах 1 за малчо и 1 за мен и мъжа ми. Наложи се да си купим неща, които сметнах, че ще е добре да имаме с бебе. Например машинка против комари с батерии. Не съм фен на идеята да мажа детето с някой отровен спрей. Взехме и дюшек, понеже до момента сме използвали само шалтета. Притеснявах се да не разболея детето, оставяйки го да спи само на шалте. Честно казано не сбъркахме. Палатката ни стана едно голямо меко легло! Разбира се, необходима е и помпа. Взехме крачна на заем от приятели. Свърши ни прекрасна работа.

Освен обичайните неща като дрехи, играчка и любимото му одеало, взех и басейнче, многократни пелени и 3 носилки. Честно да си призная с носилките прекалих. Не ми бяха необходими 3, но не мога да избера само 1! Благодарение на многократните пелени, боклука, който носихме на връщане, беше много по – малко. Най – удобни ми бяха тензухени прифолди с кавър. Заемат малко място в багажа, съхнат бързо и кавърът се почиства лесно. Освен това пазят дупето от пясък, когато бебето не е във водата, а и не пишка по хавлията. В басейна, просто го оставях голичък. Ако бях използвала еднократни пелени, щях да нося огромно количество от тях по пътя наобратно.

Изненадващо за мен на детето съня не се развали особено. По принцип той заспива сам в кошарата си докато си играе. От около месец не го приспивам изобщо. Взех му любимото одеало, с което заспива и една от играчките, които са винаги в кошарата и го оставях сам в палатката да се отпусне и заспи. Странно му беше, но след малко мрънкане заспиваше. И спеше добре! За 9-10 часов сън се будеше 2 пъти да суче, както и у дома.

С храненето също не беше голяма философия. Той е ЗВБ бебе и спокойно се хранеше сам на шалтето. Давах му каквото хапвахме и ние. Праскови, гризини, банани.. избор имаше. Наблегнахме повече на кърма.

Като цяло преживяването беше супер! Не си поспивах колкото друг път, но пък малкият се забавлява много! Не съм се притеснявала дали трябва да си мия зърната след като вляза в морето, дали няма да го хване някаква болест или дали като не отмия солената вода от него няма да му раздразня кожата. Кърмих го със солени зърна и без това не малко морска вода изпи, а и той никога не отказва да цокне, болест може да хване навсякъде, кожата му си беше нормална.

Не оставяйте място на предразсъдъците си! Ако наистина искате да си прекарате добре на следващата палатка, просто се отпуснете и не го вимайте присърце. В крайна сметка, ако нещо притеснително се случи, веднага можете да си съберете багажа и да си тръгнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *