Родителство

С бебе на хижа

Да, правилно четете! На хижа с бебе, да, точно така. И да, възможно е!

С моя мъж сме от онези хора, които си почиват обикаляйки Балкана, хапвайки намазани филии под някое борче и пиейки вода от някой хладен извор. За някои луди, за други странни – такива сме.

С появата на сина ни всички смятаха, че с динамичния ни начин на живот е свършено и че трябва да се „установим“. Явно само ние не бяхме готови да се примирим с тази мисъл и не просто не спряхме да пътуваме, а започнахме да обикаляме с малкия.

На 7 месеца посети първата хижа в живота си. Хижа Плевен, разположена на 1504 метра надморска височина. По време на прехода редуваше смеха със спането. Тук мисля е момента да отбележа, че без бебеносенето това начинание би било абсолютно невъзможно! Благодарение на прекрасната Isara, занесох сина си до хижата без болка в кръста и раменете!

Дали на хижа, или у дома, поведението на малкия е еднакво. За него сякаш няма голямо значение къде е. Дремваше в раницата, хапваше на масата с нас.. забавлявахме се както вкъщи, така и там. Ако се наложеше аз да отида до тоалетна или до стаята, оставях малчо на тати да си гукат по мъжки.

Да, предразсъдъците относно къпането на бебето ги забравете. Просто няма да го изкъпете един ден, а ако сте като мен и не го къпете всеки ден, значи не би трябвало дори да се сетите за тази тема. Не намирам нищо фатално така или иначе.

За мен не е важно как изглежда хижата и дали ще спя на нар или легло. Разбира се, колкото повече удобства има, толкова по – добре. В случая хижа Плевен има хотелска част, която ние не използвахме. Тя е със собствени санитарни възли в стаите. Не сметнах, че ми трябва тоалетна под носа. Но ако предпочитате да имате такава наблизо, хижа Плевен би била добър избор.

Следващите две хижи, които посетихме бяха Дерменка и Добрила. Също прекрасни хижи с чудесни условия, разположени на 1504 и 1804 метра. Тръгнахме от Беклемето с план да пренощуваме една вечер в Дерменка, една в Добрила и да се приберем. Прехода беше по три часа помежду им. Отново си прекрахме чудесно с една забележка – малкия спа прекалено често през деня и се будеше доста рано сутрин, което не успя да развали прекарването ни. В планината утрините имат тенденцията да карат хората да се влюбват в нея още повече. Хижа Дерменка и Добрила също имат хотелска част, която отново пропуснахме.

Трябва да научим децата си да ценят и обичат природата! Отделяйки и лишавайки ги от нея, затваряме вратите на един прекрасен цветен свят, от който те имат нужда, за да растат пълноценно! Наша задача като родители е да ги възпитаме да пазят и уважават всяко растение и животно. Да им покажем, истинската страна на света и да ги откъснем от виртуалното.

Ако търсите в този пост съвет, нямам такъв. Просто не е толкова страшно, колкото им се вижда на хората. Вместо раница с багаж носиш бебе. Не изисква кой знае какви усилия и съображения, ако кърмиш. Дали отиваш на хотел или хижа, багажът е един и същ. Разбира се ЗВБ бебе спестява някой друг буркан с пюре, но все пак не се пренасяте там за вечни времена.

Та, за финал, ако обичате планината и ви се иска да сте там, но се притеснявате, че сте с бебе.. недейте. Няма за какво да се тормозите. Обещавам ви, че ще си прекарате чудесно, стига да не се стягате за дреболии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *