Родителство

Не оставяйте децата си да плачат!

Всички сме чували фразата „Остави го да се нареве.“. Незнайно защо на нашите родители се е казвало да оставят децата си да се нареват, така щели да спят по – спокойно и куп други безумия. Съответно този „съвет“ се предава и рано или късно удря и нас. Скъпи родители, не оставяйте децата си да плачат!

Единственият начин, по който вашето бебе може да общува с вас е плачът. Използва го, за да ви каже, че нещо не е наред и очаква от вас да го поправите, понеже то горкото не може! И просто плаче.

Да, може да бъде изключителен тест за вашите нерви, но оставяйки бебенцето да плаче, без да му предложите никакво успокоение, може да увреди развитието му. Бидейки оставено само и плачещо, мозъкът на бебето ще бъде лишен от кислород и ще се насити с хормони на стреса. Доста изследвания показват, че продължителното излагане на стрес в ранна възраст може да причини доживотни щети на вашето детенце – здравни, поведенчески, проблеми с възприемането на информация и паметта. Такива деца стават склонни към асоциално поведение.

Вие сте първия пример, който вашето дете има и чрез реакцията ви на неговия плач, му давате първите уроци за връзката причина – следствие. Ако плачът му често бива оставен без отговор, то ще научи, че е неспособно да повлияе на околната среда или че просто трябва да плаче повече и по – силно. Затова откликвайте на бебешкия плач! Така бебенцето ви разбира, че може да ви се довери и изгражда по – силна връзка с вас.

И не, плачът не развива дробовете на бебето! Всъщност не просто не е полезен, но намалява капацитета на белите дробове!

Не вашето бебенце е неспособно да ви манипулира, използва и разиграва! То не просто иска да ви вдигне от дивана и да ви прекъсне сериала, а има нужда от вас и то веднага!

От известно време попадам на разни практики за обучение на бебето да заспива само. В това няма нищо лошо, докато вие и бебето не страдате. Доста от тези методи са плавни, но изискват доста време и усилия, за да научите детето за заспива само, без ваша помощ. Но има и такива, които са изключително рязки и  съветват да зарежете бебето да плаче и да засичате интервали от време, през които може да отидете и да успокоите бебето и то без да го вдигате от легълцето му. Тези интервали се увеличават всеки ден, докато след седмица малкото човече ще заспива сам самичко, обещават специалисти по трениране на бебешки сън. Но никой не ви обяснява и не ви информира, колко всъщнст вредно е това за развитието на бебенцето. Ако изобщи има някакъв резултат един такъв тренинг, то той ще е благодарение на това, че бебенцето ви е разбрало, че със своя плач няма да спечели вниманието ви. Примирило се е, че никой няма да откликне и оставено без утеха, то просто заспива. Или резултат изобщо няма да има и бебето ще продължава да се дере, докато вие се чудите къде бъркате. О, и повярвайте ми този тип обучения също искат здрави нерви. Да слушаш как детето ти плаче безпомощно в другата стая също не е никак леко.

Не бъдете егоисти! Не мислете само за своето спокойствие и колко изморени сте вие. Бебешкия плач стихва и си отива с помощта на вашите прегръдки! Та нали децата са най – хубавото в живота на един човек! Прегръщайте бебетата си докато са такива, защото ще порастнат и няма да искат да ги гушкате вече! Децата не са кучета, които да тренирате и обучавате. Те са човешки същества, които имат нужда от обич и подкрепа! Дайте им я!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *